« înapoi      Articol postat Joi, 7 iul 2011

Ghid de debranșare! Alegeți cum vreți să vă încălziți la iarnă! 1,5 milioane de familii trebuie să decidă în această vară ce metodă de încălzire aleg pentru iarna viitoare!

img/articole/269_interior.jpg50% dintre proprietarii de apartamente la nivel național se vor confrunta cu eliminarea subvențiilor la încălzire.
Ceilalți 50% s-au debranșat deja.
În București 80% dintre apartamente sunt încă branșate. La nivel național, situația apartamentelor încă branșate la sistemul centralizat este foarte diferită de la un județ la altul. În timp ce în 20 de județe au mai rămas mai puțin de 30% de apartamente branșate, în orașul București și alte 4 județe 80% dintre apartamente sunt încă branșate (Constanța, Bihor, Mehedinți, Giurgiu).
Astfel, în județe ca Maramureș, Sălaj, Sibiu, Ilfov, Bacău, Brașov sau Brăila, sistemul centralizat asigură căldura pentru mai puțin de 30% din apartamente, iar în județele Satu Mare, Ialomița, Alba și Bistrița Năsăud acesta a fost desființat. (Potrivit datelor Ariston Thermo România)
În același timp, mare parte dintre bucureșteni vor fi nevoiți să decidă în această vară dacă vor plăti facturile majorate în urma eliminării subvenției sau își vor instala o centrală termică.

Costuri de încălzire cu 150% mai mari!
Până în acest moment aproximativ 50% din costul real al gigacaloriei a fost susținut aproape în mod egal de către Guvern și bugetele locale. Costul de producție al gigacaloriei este diferit la nivel național și în unele orașe acesta atinge valori mai mult decât duble față de prețul facturat în prezent către populație:
București - mai mare cu 150% (cost 311 lei/Gcal, preț facturare 124 lei/Gcal), Cluj - mai mare cu 155% (cost 421 lei/Gcal, preț facturare 165 lei/Gcal), Brașov - mai mare cu 131% (cost 442 lei/Gcal, preț facturare 191 lei/Gcal), Bacău - mai mare cu 110% (cost 323 lei/Gcal, preț facturare 154 lei/Gcal), Constanța - mai mare cu 103% (cost 305 lei/Gcal, preț facturare 150 lei/Gcal).

O soluție viabilă! Centrala termică de apartament!
Odată cu eliminarea subvențiilor acordate de către Guvern, valoarea facturii la încălzire într-un apartament de 3 camere din București fără contoare și repartitoare ar putea ajunge la 950 de lei în această iarnă, comparativ cu 380 de lei în iarna anului trecut. În cazul unui apartament similar, dar dotat cu centrală termică, factura de gaz nu va depăși 315 lei în acest an (conform unor studii făcute de către Ariston Thermo România).
Soluția evidentă este debranșarea de la RADET și montarea unei centrale de apartament. Investiția medie într-o centrală termică este cuprinsă între 5.500-7.000 lei și diferă în funcție de numărul de camere și nivelul de dotare al instalației (radiatoare, țeavă, accesorii și montaj). Aceasta investiție poate fi recuperată între 1-3 ani.
Deși pare o operațiune simplă foarte mulți oameni abandonează acest de-mers deoarece nu cunosc toți pașii ce trebuie efectuați.

Iată  ce aveți de făcut: (Ghid de debranșare)
Primul pas este obtinerea acordului a-sociatiei de proprietari precum și a vecinilor cu care aveti pereti comuni.
Acordul asociatiei trebuie exprimat în adunarea generala și avizat de catre șeful biroului comercial al sectorului unde este amplasat condominiul.
Deasemenea va trebui sa va montati un contor pentru gaze.

Anuntarea RADET
Acest acord scris împreuna cu o cerere de debranșare (nu tip) se depun la sediul RADET din strada Cavafii Vechi numărul 15, sector 3, București.
RADET va va anunta în scris în scurt timp care este documentatia de care aveti nevoie pentru a va debranșa (pentru întocmirea dosarului de debranșare).

Întocmirea dosarului
Dosarul de debranșare, se depune la  RADET și contine:
    proiectul tehnic de debranșare întocmit de catre un proiectant autorizat;
    acordul vecinilor de apartament, atât pe orizontala cât și pe verticala;
    acordul scris al asociatiei de proprietari conform specificatiilor legale cât și declaratia acesteia conform careia în bloc mai sunt apartamente debranșate total sau partial;
    dovada instalarii contorului de gaze naturale în apartament;
    copie dupa actul de proprietate și buletinul de identitate.
RADET va întocmi un referat tehnic cu privire la dosar și îl va aproba.

Întocmirea devizului de plata și achitarea acestuia
Dosarul complet, avizat de RADET și asociatia de proprietari se depune apoi la Sectia de Distributie a Sectorului. Aici se întocmește devizul de plata aferent lucrarilor de debranșare.
Devizul se achita de catre solicitant la casieria RADET din strada Cavafii Vechi, nr. 15, sector 3 (aproximativ 70 RON).

Debranșarea
Solicitantul face dovada achitarii devizului la sectia de termoficare de care apartine. Angajatii RADET vor anunta data când se va realiza în fapt debranșarea (nu mai târziu de 45 de zile de la data depunerii cererii).
Debranșarea se va efectua de catre personalul sectiei de termoficare, ce va întocmi un “Proces-Verbal de debranșare” în 3 exemplare (unul pentru asociatia de proprietari, unul pentru sectia de termoficare, unul pentru solicitant).

Actionați din timp dacă doriți să aveți la iarnă de plătit facturi rezonabile pentru încălzire!
Fii primul care afla despre oferte speciale
si aboneaza-tela newsletterul nostru.

Domenii de interes

Casa & Birou

Gradina

Sisteme de securitate

Electronice & Electrocasnice

Auto & Moto

   Turism

   Sport

   Fashion

   Alte categorii


         img/banere/117.gif
          
          
          

         www.curs-valutar.ro

         www.best-tires.ro

         www.anvelopeiarna.com