« înapoi

Util despre sistemele de securitate

img/utile/10.jpg

Poliția Română a consemnat anul trecut aproape 10.000 de furturi din locuințe. Atunci când proprietarul surprinde hoțul asupra faptei totul se poate termina tragic. Mai aveți nevoie de un alt argument pentru a vă monta un sistem de alarmă?

Ai doar 10-20 secunde ca să dezarmezi alarma după ce ai intrat în casă. De ce? Tastele utilizate în formarea codului sunt mai murdare, fiind mai des utilizate. Hoțului nu i-ar rămâne decât să descopere ordinea lor. Iar dexteritatea răufăcătorilor este una mult mai mare decât a unui om obișnuit. Așadar chemați compania care v-a instalat alarma să curețe periodic tastatura cu soluții speciale ce nu pun în pericol circuitele din interior. Acesta este unul din ponturile pe care ni le dă Marian Manole, director al companiei de sisteme și servicii de securitate Strategic.
“Montarea sistemelor de securitate a început să devină o modă, dar încă mai  sunt cazuri în care suntem chemați după ce s-a dat spargerea. Cel mai dificil este să lucrezi când vezi oameni în toată firea plângând și calculând ce au pierdut”, spune Manole, un pasionat al sistemelor de securitate. Înainte de a face o ofertă pentru instalarea unui sistem, Manole face o vizită la obiectivul ce urmează să fie protejat. Cu ocazia asta discută cu beneficiarul despre obișnuințele și cerințele persoanelor ce vor utiliza respectivul spațiu. Fiecare lucrare este unicat datorită particularității locuințelor și obiceiurilor proprietarilor. Consultanța trebuie pusă înaintea vânzării.
O alarmă “standard” este conectată la linia telefonică fixă. Pentru încă aproximativ 1.000 lei poți avea un apelator GSM care elimină riscul ca linia telefonică să fie dezactivată din panoul de pe scara blocului ori firul să fie tăiat înainte de declanșarea alarmei. Din cauza prețului ridicat, clienții apelează la acest sistem doar în situațiile în care nu au nici o speranță că telefonia fixă va ajunge la ei. Excepțiile în care se achiziționează apelatoare GSM datorită securitații sporite sunt puține.
Cu un comunicator vocal, ce mai costă și el spre 300 de lei, mesajul pe care îl transmite centrala este unul prestabilit de utilizator și fără echivoc. Altfel trebuie să te prinzi că e ceva în neregulă deoarece primești telefoane când nu e nimeni acasă. Apelurile telefonice de avertizare pot fi repetate, astfel încât fisa să-ți pice mai repede.

Fire sau wireless?
Fără fir pot să fie și senzorii. Aceștia sunt de câteva ori, chiar și de patru ori mai scumpi, dar diferența de preț se reduce prin faptul că nu se mai cheltuiește pentru fire. “În unele cazuri, când traseele sunt întortocheate, aproape că nu mai există o diferență de preț”, ne spune Răzvan Vlad, manager al companiei Creative Soft.
Centrala wireless este și ea mai scumpă cu 50-100%  față de una prin cablu. Sistemele wireless sunt la fel de sigure ca și cele clasice. Tăierea unui fir atrage declanșarea alarmei. În cazul sistemului fără fir, în momentul în care acesta este dezarmat, ar exista posibilitatea ca hoțul să plece cu tot cu senzor fără ca alarma să reacționeze.  Dar pentru că vorbim despre sistemele montate în imobil, furtul unui senzor nu ar mai conta în cazul unei spargeri.
Marele avantaj al sistemelor fără fire este faptul că pot fi instalate și după ce a fost făcută renovarea imobilului. Unul din dezavantaje este însă faptul că trebuie schimbați acumulatorii, operațiune pe care Marian Manole recomandă să fie lăsată tot pe mâna profesioniștilor. O “simplă” schimbare a unghiului unui senzor poate face sistemul de securitate ineficient.
Sistemele wireless nu sunt însă recomandate în cazul circuitelor video și al senzorilor de fum, ne spune Vlad.
A devenit aproape un standard ca senzorii să poata fi învățați să fie imuni la animalele de companie. Astfel, poți lăsa pisica sau cățelul în casă și alarma pornită. și pentru că a devenit o obișnuință, prețul nu este unul mai mare. Trebuie doar să specificați că doriți un astfel de senzor a carui sensibilitate poate fi reglată. Chiar dacă acum nu aveți animale de companie, nu e rău să vă gândiți că de un Crăciun s-ar putea ca prietenii să vă bucure cu o pisică.
Alarma se poate conecta la o firmă de securitate pentru sume platite lunar cuprinse între câțiva euro și mergând până la zeci de euro  în cazul în care compania montează propriul comunicator GPRS ce o avertizează asupra evenimentelor apărute.
Mai aveți în vedere faptul că sistemele de securitate pot avea și detectori de gaz, fum sau apă. De asemenea, există modele de alarmă cu telecomandă. În acest caz ea se poate programa fără cele 10 sau 20 de secunde rezervate dezarmării, dezactivarea ei făcându-se din exterior, înainte de intrare.

Alarme pentru firme
Companiile au nevoi complexe pentru asigurarea securitații, dar beneficiază și de bugete mai mari. Sistemele complexe pot include camere video chiar conectate la Internet. Poți supraveghea ce se întâmplă în firmă sau acasă din orice loc în care ai la dispoziție un computer și acces la internet. Important de știut mai este și faptul că oricare angajat poate să aibă un cod propriu de acces ce nu-i permite însă să acceseze  meniul de setare al sistemului de alarmă. Sistemul de securitate poate include și detectori de fum pentru detecția incendiilor, astfel că încă de la inceputul lor vei fi anunțat, putând astfel să reduci, printr-o reacție rapidă, eventualele pagube.

Cu cine lucrez?
Alegerea companiei cu care să lucrezi trebuie facută cu răbdare. În domeniul sistemelor de securitate, foarte importantă este o cât mai bună cunoaștere de către furnizor a componentelor. Prețul mare nu înseamnă neapărat servicii mai bune. Uneori companiile pun și adaosuri de 300% profitând de pe urma numelui pe care îl are pe piață. Sistemul de recomandări funcționează foarte bine și aici. E bine să fie cât mai recentă, deoarece și echipele se mai schimbă, fapt ce poate să afecteze calitatea serviciului.

Cât costă?
Costul unui sistem de alarmă pentru un apartament de 2-3 camere variază de la doua la cinci sute de euro. El depinde de cartier și de etajul la care se află obiectivul protejat. Cele mai multe alarme se “învârt” la 350 de euro.

Ponturi:
Stabilirea timpului în care se poate face dezarmarea, la 10 secunde. Panoul ce conține sistemul de alarmă nu se montează lângă ușa de la intrare, iar traseele cablurilor e bine să rămână cât mai discrete. Nici modul de funcționare a alarmei nu trebuie împărtășit cu vizitatorii ce îți intră în casă.


Fii primul care afla despre oferte speciale
si aboneaza-tela newsletterul nostru.

 

www.curs-valutar.ro

www.best-tires.ro

www.anvelopeiarna.com